Suomalaista kesää on pidellyt. Kieli ulkona  Onneksi oma loma on vielä liki kokonaan edessäpäin. Nyt odottelen tulevaa viikonloppua, tarkoitus on viettää se kreikkalaispainotteisesti. Siis menu sekä juomat kreikkaan vivahtaen. Nuorena ravasin kreikan saarilla parikin kertaa vuodessa, nyt en ole käynyt pariinkymmeneen vuoteen, mutta makuihin ihastuin jo tuolloin lähtemättömästi. Retsina ei kuulu suosikkeihini, mutta muistini syövereistä kaivelin juoman makumuistojen perustuvan neljännesvuosisadan taakse, uuuh paljon aikaa. Makuni on muuttunut juomien ja varsinkin viinien suhteen, joten pitää tarkistaa vieläkö olen samaa mieltä.

Pakko laittaa yksi kuva, kun eilen aamulla kaatosateessa jopa harakka tulla pyrähti parvekkeelleni sadetta pitämään. Lasien läpi kuvasin, mutta harmaa sävyinenhän tuo aamu oli.

1247198790_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

 

Sateen ja tuulen keskelle tuli tarve saada lämpimiä makuja. Samalla virittäydyin viikonlopun kreikkatunnelmaan. Olinhan viikon verran lukenut, selaillut ja googlaillut kreikkareseptejä. Löysin mukavan lammasjauhelihaan pohjautuvan ohjeen kirjasta; ruokasuosikit Kreikka, josta muunsin hiukan makuuni sopivaksi.

Kuoreton makkara, no jauhelihapötkö, mutta nimikin kiehtoi kokeilemaan

Smyrnan makkarat tomaattikastikkeessa;

1247199279_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Aikaa tämä hieman vie, muttei ole vaikea tehdä. Mausteita ei kannata pihdata.

Tusinaan tuhdin kokoiseen "makkaraan" tarvitset:

500 g lammasjauhelihaa, siinä on se oma makunsa ja vähärasva versio on ok

2 rkl korppujauhoja tai ruisleseitä

1 sipuli oikein hienoksi silputtuna

muutama rkl sileälehtistä persiljaa sekin hienoksi silputtuna

valkosipulia oman maun mukaan, ei kannata silti yliampua

tl jauhettua kuminaa, maku joka jakaa mieliä, mutta kannattaa

½tl kanelia

tl suolaa ja rouhittua mustapippuria

kananmuna vatkattuna

paistamiseen oliiviöljyä, kreikkalainen hiukan pippurinen tuo hyvää sävyä

Kaikessa yksinkertaisuudessaan laita kaikki kananmunaa lukuunottamatta kulhoon ja aikaa sekä sekoitusta peliin. Sekoita viitisen minuuttia ( ainahan koneesta olisi apua ) ja lisää vatkattu kananmuna sekä vielä sekoitusta viitisen minuuttia. Taikinasta olis tarkous saada tiiviin tahnamaista. Pakkohan se ei toki ole, mutta lopputulos muistuttaa tuolloin jauhelihakääryleitä. Ei paha tuokaan!

Laita taikina kylmään lepäämään tunniksi ja tee samalla tomaattikastike. Siihen tarvitset;

2 prk kuorittuja säilyketomaatteja

ripaus sokeria

½ dl oliiviöljyä ja taas sit krekkalaista mielummin

murskattua valkosipulia maun mukaan

laakerinlehti

hiukan silputtua sileälehtistä persiljaa

mausteiksi suolaa ja rouhittua mustapippuria

Tekeminen on helppoa; laita kaikki kattilaan ja keittele hiljakseen puolisen tuntia silloin tällöin sekoitellen. Tarkistele maistamalla maut kohdalleen.  Kun käytät sellaista kattilaa, johon "makkarat" mahtuvat paistamisen jälkeen saat haudutettua ne siinä samalla, ei tule turhaa tiskiä.

Taikinan levättyä jaa se kahteentoista osaan ( tai tokihan pienempiäkin voi tehdä ) ja muotoile käsin niistä tasapaksuja pötkylöitä. Paista ne öljyssä kauttaaltaan ruskeiksi. Vartin tai noin jälkeen nosta ne ilman sitä paistinöljyä tomaattikastikkeeseen hautumaan. Hauduta kymmenen viistoista minuuttia ja nautiskele kuumina. Itse nautiskelin näitä tomaatti, avomaankurkku, parsakaalisalaatin kanssa, kun edelleen tuo vähähiilarinen tuntuu mukavalta.

1247200303_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

KALI OREKSI!